HTML

Nem megy a PSN - már egy hete *update2

Címkék: leállás sony ps3 hacker psn anonymous playstation network

2011.04.28. 10:42 lobig

Április 20-án este a PlayStation Network megszűnt működni. Ez többek közt azt jelenti, hogy a PlayStation 3 tulajdonosok nem tudnak bejelentkezni a hálózatba, nem tudják a játékok multiplayer módját használni.

A leállásra reagálva a Sony azonnal bejelentette, hogy karbantartás történik, és azért nem elérhető a PSN. Pár nappal később módosították álláspontjukat: „Külső behatolás történt.” - állt a közleményben. Először az Anonymous nevű hacker-bandát gyanúsították, de ők kijelentették, hogy semmi közük a dologhoz. Azóta a Sony nem nyilatkozott. Sem a leállás pontos oka, sem az esetleges behatoló kiléte nem ismert.

Pletykálnak arról, hogy ma állítólag újraindul a szolgáltatás, de a körülmények ismerete alapján erre nem sok esélyt látni. Amint új információ kerül a birtokunkba, frissítjük a bejegyzést.

*update

A Sony köszöni a türelmünket, de még mindig nem tudnak pontos információval szolgálni arról, hogy mikor lesz újra működőképes a PlayStation Network. Kiderült viszont néhány fontos részlet a leállással kapcsolatban. Az már sejthető volt, hogy külső behatolás történt, de azt nem tudtuk, hogy pontosan mit ért a támadás. A Sony szerint lehetséges, hogy illetéktelen személyek megszerezték a felhasználók adatait, úgymint név, cím, e-mail cím, PSN ID, PSN jelszó, bankkártya adatok. Ezidáig nem kaptak olyan bejelentést, ami visszaéléssel kapcsolatos lenne, de tanácsolják, hogy változtassuk meg egyéb oldalakon használt jelszavainkat, amennyiben azok valamennyire is hasonlítanak a PSN-en használttal. Jelenleg azon (is) dolgoznak, hogy minden regisztrált felhasználót e-mailben értesítsenek a történtekről.

Ezen az oldalon, kis angol tudással, további információkat szerezhetsz a leállással kapcsolatban.

*update2

Megtudtunk néhány újabb információt az esetről. A személyes adatainkat tartalmazó adattáblák nem voltak titkosítva, így azokat megszerezhették a behatolók, viszont a bankkártya adatokat egy különálló, titkosított blokkban tárolták. Eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy ezen adatokhoz is hozzáfértek a hackerek. Valamint a bankkártyához tartozó biztonsági kódot (CVC vagy CSC szám) nem tárolták a szerverek.

A Sony megkér minden PSN felhasználót, hogy fokozottan kísérjék figyelemmel bankszámlájukon történő pénzmozgásokat, valamint ne dőljenek be semmilyen telefonos vagy e-malben történő megkeresésnek, a Sony nem fog megkeresni bennünket, hogy adjuk ki személyes adatainkat.

Minden felhasználót megkérnek arra, hogy amint újraindul a hálózat, változtassa meg a jelszavát. Hogy ez mikorra esedékes, nem tudni. Éjt nappallá téve dolgoznak a helyreállításon, reményeik szerint egy héten belül elindulhat egy nem teljes funkcionalitású PlayStation Network. Hozzátették még, csak akkor indítják el a hálózatot, ha meggyőződtek annak biztonságosságáról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://4gamers.blog.hu/api/trackback/id/tr913037718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása