HTML

GamesCom 2011 összefoglaló

Címkék: video pc sony ps3 kiállítás bemutató xbox 360 ea köln bioware battlefield gamescom ps move fifa 12 ps vita

2011.08.28. 19:41 lobig

Az alábbi írás huskizo tollából származik, köszönet érte.

A múlt héten zajlott Kölnben az idei nyár legjobban várt videojáték-ipari eseménye a GamesCom. A Rajna parti város immáron harmadszor adott helyet a legrangosabb európai kiállításnak, melyen szinte minden, magára valamit is adó játékkiadó megjelenik. A szervezők információi szerint, több mint négyszázötven kiállítót, kétszázötvenezer látogatót és legalább négyezer újságírót vártak a rendezvényre. A standokon a legújabb PC-s, konzolos, mobilos és táblagépekre szánt fejlesztések mellett, a játékvezérlőket, játékfigurákat, pólókat és egyéb játékokhoz kötődő termékeket tekinthettek meg a látogatók. Természetesen a kiállító cégek rengeteg újdonságot jelentettek be, illetve a már korábban bejelentett termékeikből új elemeket mutattak meg.

Az első sajtótájékoztatót az Electronic Arts tartotta, és szokás szerint, néhány eddig még nem látott videóval próbálták lenyűgözni a megjelenteket. Az egy órás előadás igazán látványosra és kellően pörgősre sikeredett, egy-egy játékra körülbelül öt percet szántak, aminek a nagyobb felét a videó anyag töltötte ki. Aki egyben szeretné megtekinteni a sajtótájékoztatót, az itt teheti meg:

Az első beszámoló a készülőben lévő új, 2012 elejére ígért FIFA Street epizódról szólt. A látványos élőszereplős videó mellett egy motion capture jelenet felvételéről, illetve a játék motorjával készült intróból mutattak jeleneteket.

A folytatásban ízelítőt kaptunk az első történet orientált Need For Speedből, a RUN-ból. A bemutatott videóban egy havas pályán száguldozó BMW volánja mögül nézhettünk végig egy versenyt, ami tökéletesen bizonyítja, hogy igazi arcade élményre számíthatunk a játékban. A megjelenés egyébként november elejére van időzítve.

A Play4Free vonalat erősítő Wrath of Heroes egy a Warhammer világában játszódó online stratégia/akció játék lesz, melyben 3 csapat küzdhet egymás ellen, akár tizennyolc fős küzdelmekben.  A játék béta tesztelésére a mai naptól lehet jelentkezni a www.wrathofheroes.com oldalon. A bemutatott videót pedig itt lehet megtekinteni:

Az egyik legjobban várt bemutató a Star Wars: The Old Republic-é volt. A BioWare előadói egy gyors, nyolc játékossal felálló csatát mutattak be nekünk, melyben a birodalmi erőket irányító játékosok egy bázisra próbáltak betörni. Bár a prezentáció látványos volt, a leginkább várt információt most sem tudtuk meg. Még mindig nem lehet tudni, hogy mikorra várható a WoW verőnek titulált játék megjelenése. A bemutatott csata itt tekinthető meg:

A Mass Effect 3-nak viszont már van megjelenési dátuma, a PC-s, PS3-as és Xbox 360-as játékra március 9-én tehetik rá a kezüket az európai játékosok. A bemutatott videóban Shepard parancsnok egy ütközetbe vezeti osztagát, melyből arra lehet következtetni, hogy az új epizód inkább a második rész TPS vonalát viszi majd tovább, minthogy visszatérne az első rész RPG közelibb játékmenetéhez.

Az SSX egy igazi közösségi snowboard játék lesz, melyben a játékosok folyamatosan fejleszthetik karaktereiket, felszerelésüket, online versenyeket rendezhetnek, elért eredményeiket és csúszásaikat megoszthatják barátaikkal akár a facebookon is.

A Reckoning című RPG bemutatója minden bizonnyal pályázhat a legviccesebb/legkínosabb előadás díjára, hiszen az előadó Ken Rolsten vezető fejlesztő igencsak beleélte magát a mesélésbe. A februárban megjelenő program intrója itt tekinthető meg:

A FunCom által fejlesztett Secret World egy igen érdekes MMO lesz. A történet szerint a föld különböző pontjain elterjedt rémmesék igazak, így az egyiptomi mitológia szörnyei, az erdélyi vámpírok, a templomosok történeteiből ismert legendás lények és a sárkányok mind jelen vannak világunkban. Főhőseinkkel ezekkel a rémségekkel kell felvennünk a harcot. A karakterosztályokat és szintlépést nélkülöző játékmenet teljesen újszerűnek ígérkezik és siker esetén akár bizonyítékul is szolgálhat, hogy nem csak a WoW alapjait másolva lehet jó MMO-t készíteni.

A FIFA 12-ben a szokásos klub és játékos lista frissítések mellett az idén az ütközésekre, a test-test elleni küzdelemre és az online közösség lehetőségeinek bővítésére összpontosítanak a fejlesztők. A játék szeptember 29-től lesz elérhető Európában.

Az előadás végére hagyták az idei év egyik legnagyobb durranását, a Battlefield 3-at. Az október 27-én megjelenő játékról még mindig tudtak újat mondani és mutatni. A most debütáló co-op módból egy PS3 demó segítségével tartottak bemutatót.

A csak PC-re elérhető, 64 személyes küzdelmeknek helyet adó Caspian Border pályán pedig megcsodálhattuk a játékba visszatérő repülőgépes harcot.

A Sony konferencián természetesen a PS Vita volt a legfontosabb téma. A hordozható játékkonzol képességeiről már az E3-on is rengeteget tudhattunk meg, most azonban egy sokkal informatívabb, hosszabb tájékoztatót adtak elő. A technikai paraméterek mellett, bepillantást nyerhettünk az eszköz közösségi szolgáltatásaiba és néhány kimondottan a készülékre írt játékba is. A Move mozgásérzékelős vezérlő is kapott egy külön blokkot, majd a PS3 siker várományos címeiről is ejtettek néhány szót, ezek mellet a legfontosabb pillanatok az új konzolárakról szóltak. Bár minden eszköz árából faragtak egy keveset, hogy ezek a változások mennyire jutnak el hozzánk, az már más kérdés. A frissen bemutatott és jelentősen lebutított új PSP modell viszont biztosan megjelenik majd a hazai boltok polcain és előreláthatóan komoly lökést adhat majd a kézi konzol további terjedésének. Az új verzióban nem lesz wifi elérés és a netes vásárlás lehetősége is csak a számítógépünk segítségével lesz megoldható, cserébe mindössze 99 eurót kell leszurkolni érte.

A játékok közül elsőnek a Resistance sorozat Vita-ra írt epizódjával, a Burning Skies-szal ismerkedhettünk meg. A PlayStation exkluzív sikerjáték ezen verziója, kihasználja a konzol nyújtotta lehetőségeket, az érintőkijelzőtől a six-axis irányításig. A lenyűgöző grafika mellett a változatos fegyverarzenál volt szembetűnő a bemutatóban.

A következő bemutatott a Little Big Planet volt, melynek szlogenje Alkoss, Oszd meg és Játszd! egyértelműen az általunk tervezhető és mások számára elérhetővé tehető pályákra vonatkozik.

A Reality Fighters egy kiterjesztett valóságot kihasználó, vicces verekedős játék, melynek segítségével akár a nappalinkat is igazi arénává alakíthatjuk.

A legviccesebb program a bemutatón az Escape Plan című, logikai/ügyességi kategóriába tartozik. A két ellentétes karakterű főhősünk adottságait kihasználva kell minden helyzetből kimenekítenünk őket.

A Vita bemutató után természetesen a másik fő vonal a MOVE támogatást élvező játékoké volt. A MOVE Fitness mint az a nevéből is sejthető egy házi edzőtermet varázsol a nappalinkba, a mozgásérzékelős irányítás segítségével. A programban az egyszerű kardió gyakorlatok mellett megtalálhatóak lesznek a különböző minijátékok is, melyek az unalmas testedzést igazi akciódús szórakozássá alakítják.

A különböző táncos játékok sikerén felbuzdulva a Sony is elkészítette a témát feldolgozó programját, a DanceStar Party-t, melyben a játékosok negyven zeneszámra adhatják elő a megadott mozdulatokat, de ha ez kevés lenne, szokás szerint a PlayStation Networkről további muzsikákat is letölthetnek. Az igazi újdonság azonban, hogy mi magunk is készíthetünk különböző koreográfiákat, amit akár meg is oszthatunk barátainkkal, vagy akár az egész világgal.

Az előadás utolsó része a hármas szám körül zajlott, hiszen a PlayStation 3 legnépszerűbb címeiből kaptunk bemutatót, így a Resistance 3 és az Uncharted 3 is említésre került.
Előbbinek az intróját sikerült bemutatni, míg az utóbbiból egy átvezető animációt és egy minimális játékmenetet láthattunk. Resistance 3 Follow Capelli Trailer:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://4gamers.blog.hu/api/trackback/id/tr303186068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása